Duurzame ontwikkelingsdoelen in de kappersbranche
De duurzame kapper is een sterk merk!

Duurzame tips, trucs en weet je datjes!


 

Als we om ons heen kijken lijkt het wel alsof plastic een zegen is. Alles zit erin verpakt. Zelfs paprika’s en komkommers worden per stuk in cellofaan verpakt. Maar… we zijn ons er vaak niet van bewust dat van alle plastic wereldwijd, 90% na éénmalig gebruik weggegooid wordt! En als we dan geluk hebben, wordt deze hopelijk verbrand (met CO2-uitstoot) in plaats van in ons milieu gegooid, waardoor het uiteindelijk als plastic soep in de oceanen drijft.

 Het Wereld Natuurfonds heeft ingeschat dat er in 2030 (dat is over 12 jaar!) in onze oceanen meer plastic rond drijft dan dat er biologisch leven is.

De beste oplossing zou natuurlijk zijn om geen plastic meer te gebruiken, maar gezien onze afhankelijkheid van plastic, schijnt dat nog een hele klus te zijn. Daarom zet O’right in op het gebruik van plantaardige- en natuurlijke materialen om plastic te vervangen, zoals bamboe, papier maar ook plantaardig kunststof dat biologisch afbreekbaar is. Alleen daarmee redden we het niet. Er zijn nog producten die een stevigere bescherming nodig hebben en dan moeten ook wij terugvallen op plastic. Wij kiezen dan wel voor de best recyclebare oplossing, maar toch…  

Nu is het een eenvoudige rekensom. Als we nou eens plastic zouden gaan recyclen en opnieuw gebruiken? Dan zou de afvalstroom in ieder geval met de helft minder worden, of als je vaker recycled zelfs naar een veel lager % kunnen. Dat klinkt eenvoudig, maar waarom gebeurt het dan niet?

 De reden is altijd weer ,geld . Gerecycled plastic is een stuk duurder dan nieuw plastic. Daarbij is het minder glad van structuur en is de kleur altijd wat grauwer. Voor ons is dit geen belemmering. Wij staan voor een beter milieu en wereld en hebben daar graag wat voor over.

Daarom heeft O’right zich voorgenomen om alle producten in 2018 in gerecycled plastic (postconsumer HDPE) te gaan leveren om zo aan een gezondere- en betere wereld bij te dragen. En hoe herken je dit plastic dan? Inderdaad, de kleur wit is wat grauwer, de structuur wat ruwer. 

Wij hebben het er voor over. We denken dat onze klanten dat er ook voor over hebben. En jij? It's O’right!

 

Waterverbruik: 

Een wasbeurt 18L water kost en de spoeling voor een kleuring 36L, zo vloeit per maand ook heel wat geld weg, per minuut 10 à 12L (een emmer vol!) door een kraan loopt, echter, 6 à 8L volstaat al voor een schoon hoofd, een kraan, die om de 2 seconden 1 druppel lekt, per uur 1,3L verliest dat is 6.000L per jaar! 

Enkele waterbespaartips:

- Vraag bij het afspraak maken om de klant zelf het haar thuis al wil gaan wassen.

- Plaats een bruismondstuk (spaar-perlator) op elke kraan, besparing: 40 à 50 %, herstel een lekkende kraan zo snel mogelijk, dat geldt ook voor kranen in de keuken, bij de wasmachine of de spoelbak van het toilet.

- Zet de kraan pas open als je ook meteen met de handeling begint,  zorg dat alle benodigde producten naast de wasbak staan én zet de kraan maar half open.

- Meng de shampoo aan met warm water in een apart flesje en breng dat op het hoofd aan, zo hoef je het haar niet eerst nat te maken,  vraag de klant of wassen echt nodig is. Was maar 1 keer en spoel niet onnodig uit. Knip het haar ‘droog’ (indien mogelijk).

-  Gebruik dunnere handdoeken en één handdoek per klant is voldoende. Voor een groot salon is het gebruik van afbreekbare papieren wegwerphanddoekjes te overwegen. 

Milieu: water is een kostbaar goed en onmisbaar in de kappersvak iedere kapper kan zorgzaam met water omgaanmet deze belangrijke weetjes en praktische tips maak je ook jouw salon, zo draag je een steentje bij aan een beter milieu en ben je geknipt voor de toekomst, lees meer over dit onderwerp:  

https://www.sdgnederland.nl/sdgs/doel-6-schoon-drinkwater-en-goede-sanitaire-voorzieningen/

 

Pand Vergroenen: 

Er is te weinig aandacht voor afname biodiversiteit en veel ondernemers hebben een blinde vlek voor dit thema. Door de wereldwijde afname van de biodiversiteit worden ecosystemen zwakker. Individuele bedrijven hebben daar invloed op, maar niet iedereen is zich daarvan bewust. Maak een begin op en rond je eigen bedrijfspand met het aanleggen van groene daken, het ophangen van insectenhotels en nestkastjes of het vervangen van tegels door groen.Foto naast geen groen alleen maar tegels en stenen enorm saai, geen aandacht voor biodiversiteit en hemelwaterafvoer .


                                       

 Foto naast enkele voorbeelden van prachtig groen aan de gevels/pilaren van winkelpanden, vrolijk om te zien en uitstekend voor de biodiversiteit en hemelwaterafvoer.     

E-mailen