Duurzame ontwikkelingsdoelen in de kappersbranche
De duurzame kapper is een sterk merk!

Duurzame nieuwtjes, tips, trucs en weet je datjes!


9 december 2019

Staande beroepen (kappers) leveren nog veel meer ongemakken op. (SDG3)

Volgens het laatste Canadese onderzoek naar staande beroepen (winkel personeel en kappers), blijkt dat er naast de bestaande klachten (rug,  schouder, eczeem) nog andere klachten kunnen voorkomen. Als mensen veel staan stijgt vooral de bloeddruk in de aderen, dit veroorzaakt oxidatieve stress.

De kans op hart- en vaatziekten bij medewerkers die veel staand werk verrichten (6.6%) komt daarmee op hetzelfde niveau als dat van mensen die dagelijks roken of lijden aan fors overgewicht, aldus P.Smith de schrijver van het onderzoek.    

Bronhttps://theconversation.com/standing-too-much-at-work-can-double-your-risk-of-heart-disease-83629

_________________________________________________________________________________________________________________

6 december 2019

Marianne Zwagerman pleidooi voor de ambachtsmensen. (SDG4, 8, 12)

  • In haar boek kluitjesvolk beschrijft ze hoe Nederland een over reguleert landje is geworden, goede opgeleide ambachtsmensen worden voor laagopgeleid versleten en doen er eigenlijk niet toe! Op het VMBO en MBO word neer gekeken vooral door arrogante HBO studenten, academici, betuttelende ambtenaren, regeltjes bedenkers en beleidsmakers. 

         Bron en zie de video:   https://youtu.be/COL2_qoYOr4


 Nog ter aanvulling op bovenstaande;

  • Onze ambachtsmensen zijn de ruggengraat van onze maatschappij, deze mensen werken zowel met hun handen en voeten als met hun hersenen, wat we van de bovenstaande groepen niet kunnen zeggen deze groepen hebben een eenzijdige opleiding genoten, namelijk theoretische praatjesmakers, hierbij wil ik de goedwillende niet bij in betrekken.
  • Zonder deze zogenaamde laagopgeleiden en niet er tot doen ambachtsmensen, worden er geen complete huizen afgeleverd, fietsen gemaakt, haren gekleurd en geknipt, brood gebakken, kabels in de grond gelegd, wegen gebouwd etc. etc.  
  • Eigenlijk verdienen deze mensen veel te weinig in vergelijking met afgestudeerde HBO mensen, die veelal nietszeggende, overgewaardeerde en overbodige functies bekleden, vele aangeboden HBO opleidingen kunnen afgeschaft worden of aangevuld met een praktische opleiding en aantal MBO opleidingen opgewaardeerd worden tot HBO opleiding, zodat de beloningen evenredig zijn. 
  • Het bovenstaande beschrevene is misschien wat gechargeerd neer gezet, maar in grote lijnen komt het (helaas) wel in de werkelijke wereld voor.

         (PP)

____________________________________________________________________________________

25 november 2019

Persoonlijk ben ik niet op de hoogte van het bestaan dat dit soort behandelingen in een kapsalon verricht werden!?  ( PP )

BOTOX BIJ TANDARTS EN KAPPER KAN NIET MEER! (SDG3,4,12)

Een prikje hier, een spuitje daar. Op veel plekken werden cosmetische behandelingen uitgevoerd terwijl dat eigenlijk niet mocht. Daar komt nu een eind aan. De Inspectie voor Gezondheidszorg kon voorheen weinig doen omdat de middelen er niet voor waren. Vanaf nu wordt er strenger gecontroleerd. In sommige schoonheid/kapsalons en tandartspraktijken  worden weleens een botox-prikje gegeven terwijl men daar niet voor bevoegd zijn. Door de toegenomen vraag naar deze ingrepen steken er steeds meer onbevoegde praktijken de kop op om ook deze behandelingen uit te gaan voeren, vooral bij lip-fillers kunnen er allerlei nare gevolgen en complicaties  op treden. Uiteraard horen dit soort ingrepen uitgevoerd worden door (medische) gecertificeerde bedrijven.

Bron: BNR Webredactie

_____________________________________________________________________________________________________

21 november 2019:

Ontwerp shampoo-capsule tweede plaats ASN Bank Wereldprijs.(SDG 6,7,9,12,13)

Minder CO2- uitstoot en verpakkingsmateriaal

" Een fles shampoo bevat ongeveer 80 % water en 20% werkende ingrediënten, daarom ontwikkelen Twenty- products geconcerteerde  shampoo-capsules die alleen de 20 % ingrediënten bevatten, het resterende 80% water kan de consument thuis zelf aanvullen. Dit levert minder CO2 uitstoot op en mindere verpakkingsmateriaal " aldus de tweede plaats winnaars, Mirjam de Bruijn en Ilse Kwaaitaal van Twenty-products. Zie hier video:  https://youtu.be/qiLzCnnIry8

Bronwww.duurzaambedrijfsleven.nl

_____________________________________________________________________________________________________

19 november 2019:

  1. Nieuwe opleiding in kappersland. (SDG 4)

De (oude) barbier is terug in een nieuw jasje, compleet met een nieuwe opleiding!     

Afgelopen augustus is een nieuwe kappersklas van start gegaan vol met jongens. Uniek!  De nieuwe mbo-barbiersopleiding van Aventus. Een gat in markt, bleek, want de inschrijvingen stroomden binnen. De leden van het college van B&W namen ook een kijkje bij de nieuwe opleiding, alwaar ze door de studenten van de barbier opleiding  onder handen werden genomen. En zo konden de burgemeester en wethouders stoer geschoren en gewassen weer terug naar het gemeentehuis. Lees verder:  https://www.mboraad.nl/nieuws-van-scholen/

Bron: mboraad.nl

____________________________________________________________________________________

18 november 2019:

Moeten we als kapper ondernemer nu ook bang worden voor dit soort claims en wat er eventueel  nog gaat komen..........?

Schoonheidssalon Beroerte Syndroom: hoe gevaarlijk is de kapper? (SDG 3,12)

Een Britse man heeft 100.000 euro compensatie gekregen nadat hij een beroerte kreeg na een wasbeurt in een kapsalon, moeten we nu bang worden voor een bezoek aan de kapper?! 

Bron en lees verder: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/schoonheidssalon-beroerte-syndroom-hoe-gevaarlijk-is-de-kapper/article-normal-789077.html

____________________________________________________________________________________

17 november 2019:

Gaat wel niet over kappers, maar dit wilde ik jullie toch niet onthouden #prachtigebaar, maar als kapper kun je natuurlijk wel een ander gebaar maken, bijvoorbeeld een gratis knipbeurt......!   (SDG 1,2)

Elke avond laat deze bakker onverkocht brood en ander voedsel voor mensen in nood op een bankje achter.

Zelfs als onze samenleving, gebaseerd op de buitenkant, ons alleen de duidelijke en gedocumenteerde gebaren doen waarnemen, zijn er een immense hoeveelheid kleine dagelijkse acties die mensen uitvoeren zonder complimenten of loftuitingen te ontvangen, maar ze gewoon doen voor hun plezier. Precies zoals Fedele, een Siciliaanse bakker die al 19 jaar een reeks altruïstische handelingen verricht ten gunste van degenen die arm of minder geluk gehad hebben. 

www.bekijkdezevideo.nl

Bron: repubblica.it 

____________________________________________________________________________________

17 november 2019:

Filmpje milieu- impact van shampoos. (SDG 3,6,9,12,13)

De cosmetica-industrie zet zich voortdurend in om de milieu-impact van shampoos in alle fasen van de productcyclus ye verminderen. De impact is het grootst tijdens de gebruiksfase van het product, in het filmpje hieronder leggen ze het duidelijk uit. https://youtu.be/qe9BwehGyxI

Bronwww.ncv-cosmetica.nl

____________________________________________________________________________________

15 november 2019:

Kappers Raalte speciallist in knippen dementerenden: ' Dit is een uitje voor deze groep' (SDG 3,12)

Een typisch voorbeeld van goed duurzaam ondernemen.

Hoe kunnen mensen met (beginnende) dementie toch op een normale manier doorgaan met hun zelfstandig leven? Dat is afgelopen jaar onderzocht in Salland. Een goed initiatief , vinden de kappers van Kapsalon Schuurman in Raalte. Zijn knippen wekelijks dementerenden en hebben een zelfs een 'haal-en brengservice voor die doelgroep. 

Lees hier verder en bron:  www.destentor.nl/salland/kappers1s

_____________________________________________________________________________________________________

14 november 2019:

LUSH:  Wij staan voor Verse, Handgemaakte, Vega(n) Cosmetica die niet op dieren is getest. (SDG 9,12,13)

Celebrate Body spray, diverse geuren.


Verfrissend en herstellend -  Braziliaanse Sinaasappelolie Citrus sinensis.

Feestelijk fruitig  Cognacolie

Verstevigend en verhelderend - Limoenolie Citrus aurantifoliaBronlush.com/products/body-sprays/golden-pear

_____________________________________________________________________________________________________

De nieuwe economie. (SDG 4,8,9,12,13)

Niet meer betalen voor bezit, Philips begint met het,  betalen voor het licht, in plaats voor de lampen. Het idee is waarbij de klant geen lampen koopt, maar betaalt voor het licht, dit is pas het begin.

Voor de kappersbranche,  je koopt geen föhn, maar je betaald voor de wind/luchtstroom, idem geld voor droogkap, climazon etc. En dit kan ook met dure scharen, scheermessen en tondeuses, niet kopen maar betalen voor het gebruik.

Voordelen zijn onder meer: geen aanschafkosten, gratis onderhoud en om het jaar een nieuwe schaar/scheermes/tondeuse.

 Bronhttps://duurzaamheid.nl/artikel/showcase/lease-je-licht

_____________________________________________________________________________________________________

Schoonmaakazijn:

Is echt een wondermiddel zie hier wat je er o.a. allemaal mee kunt doen in je kapsalon:

Wasmachine reinigen , Senseo ontkalken, koffiezetapparaten reinigen, ramen lappen, azijn als shampoo en conditioner en stickers verwijderen en nog veel meer!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Wassen en afwassen:

·        Ecologisch afwasmiddel voor de handafwas en vaatmachine was van bijvoorbeeld Sonett en Attitude.

·        Dit zijn veilige afwasmiddelen voor het reinigen van bijvoorbeeld emaillen pannen of een koekenpan van plaatstaal.

·        Je kunt daarbij een afwasborstel van gerecycled materiaal gebruiken of sponzen van natuurlijk materiaal zoals kokos of luffa.

·        Afdrogen doe je natuurlijk met een theedoek van GOTS gecertificeerd bio katoen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Ecologisch wasmiddel, wol spoeling en eco vlekkenspray:

·        Er is keuze uit was-noten, ecologisch vloeibaar wasmiddel of waspoeder.

·        Bij het wassen van synthetische kleding adviseren we een waszak tegen microplastic, daarmee kun je de vervuilende deeltjes opvangen die anders in het                    oppervlaktewater terecht komen.

·        Voor de wol/ zijden kleding is er een speciaal zijde wasmiddel.

·        Om je wollen kleding te onderhouden is er lanoline wol impregneermiddel en wol spoeling.

·        Dit is ook ideaal voor het dekentje van biologische wol.

·        Vlekken kun je verwijderen met ecologische vlek verwijder/vlekkenspray.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Duurzame kleding:

·        Je draagt bij aan een beter milieu, de textielsector is namelijk zeer belastend voor het milieu. Voor de productie van één spijkerbroek is bijvoorbeeld 7.000 liter water nodig. Dat is genoeg water om één persoon 9,5 jaar lang van 2 liter drinkwater per dag te voorzien. En dat terwijl er in veel landen een gebrek aan schoon drinkwater is!

·        Zo kun je de juiste werkomstandigheden (8-urige werkdag, veilig-werken, fatsoenlijke lonen, etc. garanderen ), door middel van lokale ateliers te steunen, deze leren elke dag weer bij op dit vlak en trachten we het nog beter te doen. Help deze initiatieven tegen misstanden binnen de textielindustrie, zoals kinderarbeid en kies voor duurzame bedrijfskleding!

·        In de keuze voor diensten of producten is duurzaamheid steeds vaker een doorslaggevende factor bij de consument. Laat dus zien waar je voor staat als kapper(ster) en kies voor duurzame bedrijfskleding.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Kies voor duurzame energie.

  • Als een milieuvriendelijke salon kies je natuurlijk voor een duurzame energieleverancier, zie hier onder de meest duurzame leveranciers. 

 

  


_____________________________________________________________________________________________________

Nieuws van Indola Nederland. 

Kleurtubes:

" THERE IS NO PLANET B, vanaf nu is het daarom mogelijk om je kleurtubes te recyclen en bij te dragen aan een groenere wereld, doet jou salon al mee? "

Bron: Indola Nederland

 


_____________________________________________________________________________________________________


Pand Vergroenen: 

Er is te weinig aandacht voor afname biodiversiteit en veel ondernemers hebben een blinde vlek voor dit thema. Door de wereldwijde afname van de biodiversiteit worden ecosystemen zwakker. Individuele bedrijven hebben daar invloed op, maar niet iedereen is zich daarvan bewust. Maak een begin op en rond je eigen bedrijfspand met het aanleggen van groene daken, het ophangen van insectenhotels en nestkastjes of het vervangen van tegels door groen.  Foto naast geen groen alleen maar tegels en stenen enorm saai, geen aandacht voor biodiversiteit en hemelwaterafvoer .                   


Foto naast enkele voorbeelden van prachtig groen aan de gevels/pilaren van winkelpanden, vrolijk om te zien en uitstekend voor de biodiversiteit en hemelwaterafvoer.     
Bron:  duurzaamgebouwd.nl 


E-mailen