Duurzame ontwikkelingsdoelen in de kappersbranche
De duurzame kapper is een sterk merk!

Duurzaamheid in het kappersonderwijs.

Jij de kapper(ster)

Je hebt een geweldig mooi creatief beroep gekozen, naast het vak(manschap) op zich, zijn er nog andere interessante voordelen van je beroepskeuze. Wat te denken van contact met consumenten ( voorheen klanten ), vertegenwoordigers en andere stakeholders (belanghebbenden), waarmee je sociale vaardigheden, maatschappelijk ontwikkelingen, inzicht in het gedrag, de beweegredenen en wensen en behoeften van anderen (mensenkennis),creativiteit kunt upgraden.

Jij over jezelf en duurzaamheid Wat voor mens, kapper(ster) wil ik worden/zijn, wie of/en ben ik eigenlijk, vraag je ouders, vrienden(innen), familie en bekenden wie of/en wat jij bent.     

Ga ook eens bij jezelf te rade wie je bent, ben ik onwetend, vermijdend, moet aangestuurd worden, ondernemend, door pakker, profiteur of boosaardig. Ben ik een familiemens, individualist , team-player, een mensenmens, binnen/buiten mens, sportief, dierenvriend/hater, vegetariër, vleeseter, hou je rekening met dierproeven vrije producten,  ruim je keurig je afval af, sigarettenpeuken opruimen of op de grond uitmaken, materialistisch of geen prioriteit? Wat voor persoon wil ik over een paar jaar zijn, wil ik gaan trouwen, kinderen krijgen, carrière maken, eigen zaak starten? Wellicht denk je wat een zware kost, ja misschien wel aan de andere kant het is ook leerzaam, interessant en helder je zelfbeeld te leren kennen. 

MBO-ers

Mbo-er zijn de ruggengraat van de maatschappij. Het is de groep die het doet, die de handen uit de mouwen steekt en die een groot deel van het midden en kleinbedrijf draaiende houdt. Nu problemen op het gebied van duurzame ontwikkeling alsmaar groter worden is het steeds meer van belang jongeren op het mbo mee te laten denken en doen op dit gebied. Meedenken, creatief zijn, oplossingen vinden die er voor zorgen dat we gelukkig kunnen zijn en blijven. Niet alleen dat je zelf gelukkig wordt maar ook je omgeving en je nageslacht. 

Kappersbranche

Als we kijken naar het hedendaagse kappersonderwijs dan komen we tot de conclusie dat er helaas nauwelijks aandacht wordt besteed aan duurzaamheid, de zgn. drie P’s,( PlanetPeople en Profit/Prosperity ) en de nieuwe economie komen amper ter sprake.

 Alleen her en der zijn de woordjes milieu en burgerschap terug te lezen maar deze staan niet in relatie met de duurzame thema’s zoals omschreven in de missie en visie van mbo Nederland, helaas is de brancheorganisatie de ANKO geen lid van deze duurzame beweging!

Daar de kappersbranche nog niet structureel aan het verduurzamen is ( gelukkig zijn er, over het land verspreid, al kappers die goed met duurzaamheid bezig zijn ) daarom lijkt het dan ook een logisch stap om bij de opleidingen te beginnen. Want ook binnen de kappersopleidingen wordt er niet of nauwelijks iets aan duurzaamheid gedaan, eigenlijk best vreemd daar er bij andere MBO opleidingen wel veel aandacht voor is. Daarom is het van grote urgentie dat duurzaamheid op de kaart gezet word in de opleidingen, want de tijd begint te dringen. Mede op deze wijze kunnen de kappers van vandaag bewuste wereldburgers van morgen worden en kunnen ze deze duurzaamheidsfactor meenemen naar hun salon /privé situatie en daar verspreiden. 

In het praktijk gedeelte: denken we dan aan watergebruik, gebruik duurzame haarverzorging producten, duurzaam haarkleuren, blonderen kan echt niet meer in deze tijd, permanenten niet of nauwelijks ( deze behandeling is aan innovatie/vernieuwing toe ), haar en hoofdhuid onderzoek,  duurzaam gereedschap ( energiezuinig ), duurzame kleding, duurzame handdoeken, gebruik maken van uitsluitende duurzame schoonmaakmiddelen en veel aandacht voor de werkhouding.

Bij het theorie gedeelte: praktijk gelinieerde theorie, leren over goed burgerschap ( waarden en normen ),  sociale vaardigheden ( omgang met o.a, consument, collega,s en werkgever ), je presentatie ( kleding, haar en make up ), de duurzame ontwikkelingsdoelen ( 17 ), transparante verkooptechniek, sport en beweging (met als uitgangspunt de werkhouding), EHBO ( wat te doen bij ?? ). 

E-mailen